Paard ongeluk en letselschade

Heeft u een paard ongeluk gehad?

Bij een paard ongeluk, een val van een paard, trap van een paard of een paardenbeet, kunt u letselschade hebben opgelopen. Misschien rijdt u paard in een manege en heeft u een lelijke val gemaakt. Wie is er dan verantwoordelijk en kunt u de schade verhalen bij de manege?

Risicoaansprakelijkheid bij val van een paard

In beginsel is de bezitter van het paard aansprakelijk voor letsel dat het dier veroorzaakt. Dit kan zowel de manege zijn waar u of uw kind paardrijdt, of tijdens vakantie de organisatie of de eigenaar waar u een paard huurt. Als het paard ineens een onverhoedse beweging maakt of uit zichzelf gaat galopperen of springen, dan kunt u een val van het paard maken. In dit geval is de paardenbezitter aansprakelijk en kunt u de letselschade verhalen op de eigenaar. Wordt het paard bedrijfsmatig gebruikt door de manege, dan is de eigenaar van de manege aansprakelijk te stellen voor het paard ongeluk.

Letselschade bij paardrijden: risicoaansprakelijkheid

De kans op letselschade bij het paardrijden is groot. Mede omdat dit door een val tot zeer ernstige en soms blijvende letselschade kan leiden. Als ruiter heeft u extra juridische bescherming. De eigenaar van het paard -dus ook de manege- is namelijk aansprakelijk voor de letselschade die tijdens het paardrijden wordt veroorzaakt. De paardenbezitter heeft dus een vorm van ‘risicoaansprakelijkheid’, mede gezien de eigen energie, het gedrag van een paard en de onberekenbare factor dat paardrijden met zich meebrengt.

Wanneer heeft u eigen verantwoordelijkheid?

Bij paardrijlessen op een manege kunnen er omstandigheden zijn
die aan de berijder van het paard kunnen worden toegekend. Dit is
bijvoorbeeld het geval bij:

  • Rijfouten of menfouten door eigen schuld
  • De leeftijd van de berijder
  • De paardrij-ervaring van de berijder

De situatie waarin het paard ongeluk plaatsvond

In het algemeen geldt, hoe jonger de berijder is, des te meer de aansprakelijkheid bij de eigenaar van het paard of bij de manege ligt. Een volwassene is tenslotte vaak een meer ervaren rijder dan een (klein) kind. En dient zich ook meer bewust te zijn van het risico dat het op een paard rijden met zich mee kan brengen.

50% aansprakelijkheid erkend na val van paard

In sommige gevallen is de verzekeraar slechts bereid 50% van uw letselschade als gevolg van een val van een paard te vergoeden. Jurisprudentie leert dat een rechter dit in sommige gevallen ook redelijk vindt, omdat men toch vrijwillig een risico neemt door op een paard te gaan zitten. Er is dan sprake van eigen schuld. Laat deze discussie altijd door een ervaren letselschadejurist voeren! U kunt hiervoor gratis bij ons terecht. Neem contact op en we gaan direct voor u aan de slag. Kosteloos.

Schadeclaim bij letselschade door paard ongeluk

Bij een ongeval met paard kunt u het beste gelijk contact met ons opnemen. Wij wijzen uw schadeclaim dan toe aan een letselschadejurist. Ook wanneer de manege of eigenaar de aansprakelijkheid ontkent. Dan heeft u echt een ervaren letselschadespecialist nodig om toch uw schade te kunnen verhalen.

Wilt u uw letselschade verhalen?

Wilt u door een ongeval met een paard uw letselschade verhalen op de eigenaar of de manege? Neem dan contact met ons op door uw naam en telefoonnummer in te vullen en dan bellen wij u zo spoedig mogelijk.